Kouluterveydenhuollon tiedote oppilaille ja huoltajille lukuvuodelle 2021-2022

Tästä tiedotteesta saat tietoa kouluterveydenhuollon palveluista ja käytännöistä. Kouluterveydenhuolto toimii yhteistyössä huoltajien ja kouluyhteisön aikuisten kanssa osana koulun opiskeluhuoltoa ja tekee sekä yksilöllistä että yhteisöllistä työtä. Kouluterveydenhuollon sisältöä ohjaavat mm. terveydenhuoltolaki, valtioneuvoston asetus sekä oppilas- ja opiskelijahuoltolaki.

Terveystarkastukset ja avoimet vastaanotot
Vuosittaisissa terveystarkastuksissa huomioidaan oppilaiden ja perheiden yksilölliset tarpeet sekä pyritään löytämään oppilaan terveyttä, hyvinvointia ja opiskelukykyä uhkaavat tekijät. Terveystarkastusten lisäksi kouluterveydenhuollossa tavataan oppilaita yksilöllisen tarpeen mukaisesti. Kouluterveydenhuollossa jatketaan perus- ja tehosterokotuksia kansallisen rokotusohjelman mukaisesti.
Oppilaat voivat tulla avoimelle vastaanotolle aikaa varaamatta keskustelemaan mieltään painavista asioista koulukohtaisesti sovittuina aikoina. Oppilasmäärältään pienimmissä kouluissa terveydenhoitaja ei ole joka päivä paikalla, mutta terveydenhoitajalle voi jättää yhteydenottopyynnön puhelimitse tai Wilman kautta.
Kouluterveydenhuollossa on käytössä sähköinen asiointipalvelu, jossa oppilas tai huoltaja voi sähköisesti varata, siirtää ja peruuttaa itse varaamiaan kouluterveydenhuollon vastaanottoaikoja. Sähköisen asioinnin kautta voi varata aikoja terveydenhoitajan terveystarkastuksiin. Kouluterveydenhoitaja ilmoittaa huoltajille ja oppilaille Wilman välityksellä, kun aikoja on varattavissa oppilaan luokan terveystarkastuksiin.


Koulutapaturmat ja äkillinen sairastuminen
Koronapandemian aikana on erityisen tarkoin huolehdittava, että sairaana ei tulla kouluun.
Jos oppilas sairastuu koulupäivän aikana tai tapahtuu koulutapaturma, ensisijaisesti opettaja ohjaa oppilaan kotiin tai jatkohoitoon. Jos oppilas tarvitsee terveydenhuollon ammattilaisen arviota äkillisesti sairastuttuaan, otetaan yhteyttä ensisijaisesti omalle terveysasemalle Tampereen kaupungin ohjeiden mukaisesti (https://www.tampere.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/hatatilanteet-ja-paivystys.html). Kouluterveydenhuollon tehtäviin ei kuulu äkillisten sairauksien hoito.
Mikäli huoltajan työnantaja edellyttää äkillisesti sairastuneen lapsen hoitoa varten todistusta terveydenhuollosta (alle 10-vuotiaalle oppilaalle, kuntatyönantaja: alle 12 v.), huoltaja saa todistuksen kouluterveydenhoitajalta puhelinkeskustelun perusteella.


Ajoterveys ja ammatinvalinta
8. luokan lääkärin terveystarkastuksessa kartoitetaan, onko nuorella ajokykyyn tai ammatinvalintaan vaikuttavia pitkäaikaissairauksia, mutta kouluterveydenhuollossa ei laadita ajoterveyteen liittyviä todistuksia. Tarvittaessa todistusta voi tiedustella esimerkiksi ajokykyyn vaikuttavaa pitkäaikaissairautta hoitavalta taholta.


Erityisruokavaliot
Tarvittaessa oppilaalle tarjotaan vakavan allergian, sairauden tai eettisen vakaumuksen edellyttämä ruokavalio. Huoltajan vastuulla on erityisruokavaliotietojen ajan tasalla pitäminen sekä Selvitys erityisruokavaliosta -lomakkeen toimittaminen koulun keittiölle. Koulua vaihdettaessa huoltajat hakevat voimassa olevan lomakkeen keittiöltä ja toimittavat sen uuden koulun keittiölle. Kaupungin internet-sivuilla on kerrottu lisää käytännöistä mm. kenen allekirjoitus tarvitaan missäkin erityisruokavaliossa. Erityisruokavaliot (https://www.tampere.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/erityisruokavaliot.html).


Millaisissa asioissa yhteys kouluterveydenhoitajaan?
• vuosittainen terveystarkastus
• kun on esim. ravitsemukseen, syömiseen, lepoon, uneen tai liikuntaan liittyviä kysymyksiä tai huolta
• kun oppilas haluaa keskustella esim. murrosiästä, ihmissuhteista, seksuaalisuudesta tai ehkäisystä
• kun herää kysymyksiä tai huolta päihteiden käyttöön liittyen
• kun stressi, masennusoireet tai jaksaminen huolestuttavat
• kun oppilas kaipaa opastusta terveyspalvelujen käytöstä
• kun vanhemmuuden tai perheen hyvinvoinnin kysymykset askarruttavat
• muissa mieltä painavissa asioissa


Millaisissa asioissa koululääkärille?
• laaja terveystarkastus 1., 5. ja 8. luokilla
• tarpeen mukaiset lisä- ja seurantakäynnit esim. terveystarkastuksessa esiin nousseiden asioiden vuoksi
• koulunkäyntiin vaikuttavien terveysongelmien selvittely, kun tarvitaan lääketieteen asiantuntemusta fyysiseen ja psyykkiseen kasvuun ja kehitykseen liittyvien pulmien jatkoselvittelyssä
• koulunkäyntiin liittyvät lääkärinlausunnot
• koululääkärin vastaanotoista sovitaan aina etukäteen terveydenhoitajan kanssa


Millaisissa asioissa yhteys omalle terveysasemalle?
• äkilliset sairaudet (esim. korva- ja silmätulehdukset, infektiot)
• pitkäaikaissairauksien selvittely ja seuranta
• vapaa-ajan tapaturmat ja tapaturmien jatkohoito
• liikuntaharrastuksiin liittyvät tuki- ja liikuntaelimistön oireet • koronaepäilyssä toimitaan Tampereen kaupungin ohjeiden mukaisesti (www.tampere.fi/koronavirus)
• Tampereen kaupungin ohjeet hätä- ja päivystystilanteisiin (https://www.tampere.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/hatatilanteet-ja-paivystys.html)


Kouluterveydenhuollon yhteystiedot
Kouluterveydenhoitajan yhteystiedot ja koulukohtaiset vastaanottoajat sekä lisätietoja kouluterveydenhuollosta löydät kouluterveydenhuollon verkkosivuilta (www.tampere.fi/kouluterveydenhuolto).
Kouluterveydenhuollon Instagram-tilin löydät tunnuksella @kouluterkattampere.

Hyvää alkavaa lukuvuotta!

Tampere 9.8.2021
Yhteistyöterveisin,

Ylilääkäri Tuire Sannisto ([email protected]) ja hoitotyön päällikkö Leena Vekara ([email protected])